Kategoriarkiv: Okategoriserade

Inför Fredspristagaren Dr Denis Mukweges besök i Linköping:

Se filmen “The man who mends women” – “Mannen som läker kvinnor” och lyssna på ett mycket intressant panelsamtal med organisationer som bistår Dr Mukwege och arbetar för fred i Kongo DRC.

 

Inför Fredspristagaren 2018 Dr Mukweges besök i Cupolen måndagen den 21 oktober visas kortversionen av filmen om hans arbete med sexuellt våldsutsatta kvinnor i östra Kongo DRC: ”The man who mends women” – “Mannen som läker kvinnor”.

Därefter följer ett panelsamtal om möjligheter till fred och bistånd med inbjudna gäster som David Nordlander, VD för MAF – missionsflyg, som arbetar i Kongo och Tommy Sandén, samordnare Rotary Örebro som stöttar Panzi-sjukhuset och ordnar en stor Fredskonferens den 24 oktober i Örebro om detta ämne. Andra är Lars Arrhenius, Generalsekreterare Läkarmissionen och Björn Bohlin, Assisterade Guvernör Linköpings Rotaryklubbar som deltar i panelsamtalet. Linköpings Borgmästare Lars Vikinge medverkar under kvällen.

Dick Jonsson, professor i hälsoekonomi för utvecklingsländer och ordförande i Utrikespolitiska föreningen i Linköping är moderator.

Tid:     Onsdagen den 16 oktober 2019, kl. 19.00–21.00.

Plats:  Cupolen, Majgatan 4, Linköping

Fritt inträde !   –     Välkomna!

(Ett samarrangemang mellan Utrikespolitiska föreningen I Linköping och Cupolen.)

    —————
Bakgrund:1999 startade Dr Mukwege Panzi Hospital; först ett vanligt sjukhus, men med åren har han och hans sjukhus blivit kända i hela världen för hans arbete med att hjälpa svårt skadade kvinnor och barn som har utsatts för sexuellt våld i Kongo DRC. Sjukhuset har utvecklat stor kompetens inom gynekologisk kirurgi och anses nu vara världsledande inom området. Mer än 80 000 kvinnor har fått läkarvård samt psykologisk och juridisk hjälp sedan sjukhuset grundades. År 2018 belönades Dr Mukwege och Nadia Murad med Nobels fredspris för sitt outtröttliga arbete. Dr Mukwege har även erhållit en rad andra stora priser och blivit hedersdoktor vid flera universitet.

Välgörenhetskonsert med Dr Mukwege måndagen den 21 oktober kl 19.00 i Cupolen:
Den välkända läkaren kommer nu till Linköping för en välgörenhetskonsert och för att berätta om sitt arbete och mission att få stopp på våldtäkter som vapen i väpnade konflikter. Dr Mukwege tolkas till svenska. Kvällen arrangeras av MAF-Sweden och Cupolen tillsammans med Läkarmissionen och PMU. Insamling sker för att stödja Panzisjukhuset m.m. Fritt inträde !

Därefter senare i veckan torsdagen den 24 oktober:
Rotary anordnar stor Fredskonferens och Fredskonsert på kvällen med Dr Mukwege i Örebro.

 

Region Östergötland och Universitetssjukhusets unika medicinska samarbete med Kenya under 30+ år och andra platser i världen.

– Kan bistånd vara som bäst när det inte är ”bistånd” utan ett ömsesidigt samarbete?

Internationella medicinska programmet i Region Östergötland kommer till Utrikespolitiska föreningen där följande personer tillsammans håller ett unikt föredrag den 24 september:

Ruhija Hodza-Beganovic är läkare och verksamhetschef
Åke Björn är läkare och senior rådgivare
Peter Berggren är forskningskoordinator

Ruhija, Åke och Peter kommer att berätta om den unika modell för uppbyggnad av hälsovård i länder efter kris och krig som utövas av Region Östergötland. Detta är för regionens sida en unik möjlighet till kompetensutveckling för dess personal samtidigt som man bidrar till Agenda 2030 och de hållbara utvecklingsmålen. Ruhija, Åke och Peter kommer att berätta om bakgrunden till verksamheten, förklara hur den ser ut idag och ge ett exempel på hur ett projekt kan se ut.

Ett av dessa exempel är att sedan mer än 30 år har Östergötland och medicinska fakulteten ett samarbete med Moi University i Eldoret i Kenya, i form av ett utbytesprogram för läkarstuderande och forskare i olika forskningssamarbeten. Samarbetet fortsätter alltjämt för att skapa goda och unika erfarenheter för Östergötland och Kenya. Exempel finns från ett flertal ytterligare länder.

Välkommen!!

Tid:    Tisdagen den  24 september kl 18.30-20.00.

Plats:  Hörsalen Stadsbiblioteket. Linköping.

Valdebatt I CUPOLEN med 9 partiers EU-kandidater – Kom och lyssna!!

Vad vill partierna med EU?

Utrikespolitiska Föreningen i Linköping inbjuder dig till att lyssna till en EU-debatt med partiernas EU-parlamentariker och EU-valkandidater, ledd av Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet och krönikör i Corren.

Debattfrågorna berör frågor som; Sverige och EU, dess framtida roll och färdriktning, vem bestämmer vad, Brexit, miljö, terrorism, invandring etc..

Debatten genomförs i samarbete med Östgöta Correspondenten – Corren och Folkuniversitetet.

Debatten TV-sänds via corren.se  samt även på Radio Linköping 95,5 Mhz (samt över internet via Radio Linköping 95.5).

Moderator: Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet och krönikör i Corren.

Parti            Namn_________________________  
C                  Gustav Hemming
FI                 Soraya Post
KD               Birgitta Sacredeus
L                  Oscar Wåglund-Söderström
M                 Gustaf Göthberg
MP               Wanja Kaufmann
S                   Alexander Gabelic        

SD                Johan Nissinen       
 V                 Jonas Karlsson

Tid :       Måndagen den 13 maj 2019 kl 18.00 – 20:00

Plats:    Cupolen, Majgatan 4, Linköping, (mittemot Gamla Linköping).
.

Tag buss 3 eller 13. P-platser finns mittemot entrén.

Fritt inträde!

Sprid gärna inbjudan i era nätverk!

Varmt välkomna !

UTRIKESPOLITIKSKA FÖRENINGEN I LINKÖPING

www.uflinkoping.se  

 

Annons i Corren 8, 11 och 13 maj:

image001.png

En hälsoekonom i Afrika reflekterar

Dick Jonsson har varit hälsoekonom i Afrika i 15 år. Efter sin disputation blev han rådgivare för Världshälsoorganisationens, WHOs, Afrikakontor i Kongo (Brazzaville)  och sedan för WHO-kontoret i Uganda. När han kom till Zambia arbetade han också som professor på Zambias universitet, UNZA. I samarbete med hälsoministeriet och olika biståndsgivare etablerade han ett utbildnings- och forskningsprogram i hälsoekonomi där han utbildade studenter och doktorander och bedrev forskning om hälso- och sjukvårdens finansiering.

Dick Jonsson delar med sig av sina erfarenheter från att arbeta i dessa länder och belyser människornas levnadsvillkor där.

Tid:      Tisdagen den 7 maj med insläpp kl 18.45.

Plats:   Scenen i bokhallen på bottenvåningen

 

Årsmöte Utrikespolitiska föreningen i Linköping. Medlemmarna kallas härmed till årsmöte.

Platsi       Lindblomsrummet, Stadsbiblioteket,  , 1 trappa upp.

Tid:          Tisdagen den 7 maj 2019 kl 18.

 

EU-valet den 26 maj – vilka är utmaningarna, vilka intressen står på spel?

Björn Kjellström arbetar på Europaparlamentets kontor i Sverige och ansvarar för den digitala delen av Europaparlamentets institutionella kampanj ”Den här gången röstar jag” inför EU-valet. Johan Wullt är presschef på EU-kommissionens representation i Sverige.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet – en av EU:s två lagstiftande församlingar och världens enda internationella parlament. Där ska de 705 Europaparlamentarikerna från 27 medlemsländer, tillsammans medmedlemsländernas regeringar, stifta lagar som gäller för EU:s snart 450 miljoner invånare och världens största marknad.

EU-valet den 26 maj är kanske viktigare än någonsin – för det äger rum i ett helt annat sammanhang än tidigare val. Europa står inför många stora utmaningar, och inte någon gång i modern tid har våra representativa demokratier varit utsatta för så många påfrestningar och utmaningar som nu. Krafter både inom och utanför EU utmanar flera av de värderingar, principer och rättigheter som vi länge har tagit för givna.

Hur ser spelplanen ut inför EU-valet? Vilka är de politiska utmaningarna och de stora sakfrågorna? Och hur kan du som enskild EU-medborgare engagera dig och påverka det som händer?

 

Tid:          Tisdagen 12 mars 2019 kl. 18.30 – 20.00.

Plats:       Stadsbibliotekets hörsal, 1 tr, Linköping.

 

Syrienkonflikten – perspektiv från en utrikesreporter

Katja Magnusson, utrikesreporter på Sveriges Radio kommer till Linköping för att tala om Syrien och maktspelet mellan Iran och Saudiarabien i regionen.

Katja var utrikeskorrespondent för SR i Turkiet och Mellanöstern 2011-2016. Hon bevakade den arabiska våren, de efterföljande konflikterna och krigen men också skildrat vardagsliv och glädjeämnen i regionen.

Katja Magnusson som är född och uppvuxen i Linköping har läst arabiska och bott i Kairo, Damaskus och Istanbul. Hon har publicerat en stor mängd artiklar och dokumentärer om Mellanöstern och var den första journalist som fick Nils Horner-priset.

Tid:              Tisdagen den 12 februari 2019 kl. 18.30.
Plats:           Bibliotekets Hörsal, Linköpings Stadsbibliotek

Välkommen!

Flyktingpolitiken, välfärden och den ständiga frågan om ”kostnaderna”.

I centrum för föredraget står de ekonomiska och välfärdsrelaterade aspekterna av flyktinginvandringen till Sverige och EU. De allra flesta politiker och ekonomer angriper här flyktinginvandringen som en kostnadsfråga; flyktingmottagande, hävdar man, inverkar negativt på välfärden och de offentliga finanserna.

Många, däribland den svenska regeringen, drar därför slutsatsen att EU och Sverige ”inte har råd” med flyktingmottagande, bl.a. då flyktingintegration sägs inkräkta på finansieringen av andra välfärdsposter. Men bör verkligen flyktingmottagandet angripas från ett kostnadsperspektiv?

Genom att ställa andra frågor än de gängse vill Peo Hansen utmana vårt sätt att tänka kring flyktinginvandring och ekonomi. Bland annat förklarar han varför så många kommuner i Sverige och runt om i EU går på tvärs med sina regeringar i flyktingfrågan. Istället för kostnader och budgetbördor ser dessa kommuner flyktingarna som en resurs som väcker framtidstro om återupplivade och ekonomiskt hållbara lokalsamhällen.

Peo Hansen är Professor i Statsvetenskap vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle, Linköpings universitet.

Tid:                     Torsdagen den 25 oktober kl 18.30.

Plats:                  Hörsalen, 1 tr. , Stadsbiblioteket i Linköping.

Fri entré!

Efter föredraget går de som vill till restaurang Sol & Ris för en gemensam måltid (på egen bekostnad).

Välkomna!

b1

b2

 

Hur möter Sverige utmaningarna för världshandeln? – om Trump, tullar, EU och Sveriges exportstrategi

Sveriges välstånd är beroende av vår handel. Exportindustrin i Sverige sysselsätter direkt och indirekt 1,4 miljoner personer i Sverige. De senaste åren har USA sett över sina handelsrelationer med omvärlden och infört tullar mot bl.a. EU och Kina. Det kan i förlängningen påverka världskonjunkturen. Likaså utvecklingen i EU med Brexit-förhandlingarna.

Till grund för Sveriges agerande ligger exportstrategin med insatser för att stärka svenska företags exportmöjligheter och för att öka Sverige attraktionskraft för investeringar och kompetens.  

Camilla Mellander är chef för UD:s enhet för främjande och hållbart företagande och Magnus Rydén är chef för UD:s enhet för internationell handelspolitik och EU:s inre marknad. De ger sin syn på utvecklingen och Sveriges möjligheter.

Tid:    Onsdagen den 19 september 2018 kl 18.15-20.00.  Obs starttiden 18.15 !!

Plats:  Stadsbibliotekets hörsal, Linköping.

Efter föredraget går de som vill till restaurang Sol & Ris och äter en bit mat tillsammans (på egen bekostnad).

b1b2

”Rumänien – europeiskt land vid ett vägskäl”.


Föredrag av ambassadör Anneli Lindahl-Kenny.

Sveriges ambassadör i Bukarest, Rumänien, Anneli Lindahl-Kenny håller ett föredrag om den inrikespolitiska situationen med betoning på händelseutvecklingen när det bl.a. gäller korruptionsbekämpning, ekonomi och även lite om romernas situation såväl som landets framtidsutsikter.

Den 1 januari 2019 trar Rumänien över som ordförande i EU. Situationen i Rumänien är av intresse även för oss i Sverige. Vi ser rumänska transportföretag på våra vägar, hantverkare på arbetsplatser och många migranter, ofta romer, som söker bröd för dagen utanför våra butiker mm.

Anneli Lindahl-Kenny är Sveriges ambassadör i Rumänien sedan hösten 2014. Hon har tidigare varit ambassadör i Bangladesh och innan dess arbetat för Utrikesdepartementet i flera andra länder i Asien, Afrika och Europa.

Tid:     Måndagen den 20 augusti 2018 kl 18.30.

Plats:  Stadsbiblioteket Linköping. Scenen längst in i Bokhallen.

Fri entré!

Efter föredraget går de som vill till restaurang Sol & Ris för en gemensam måltid (på egen bekostnad).

Välkomna!

b2 b1

 

Vad vill riksdagspartierna med SVERIGES UTRIKESPOLITIK? Chefredaktör Widar Andersson modererar valdebatten med Utrikesutskottets riksdagsledamöter, f d försvarsminister Karin Enström m. fl.

Utrikespolitiska föreningen i Linköping fyller 50 år. Vi bildades i maj 1968 på Linköpings Universitet. Närmare 500 föredrag har hållits om Sveriges internationella relationer och politikens världshändelser. Det firar vi med kaffe och tårta redan kl 17.00. Sedan startar vi valdebatten kl 18.00.

”Prof. Rosling visade att världen utvecklas positivt emedan media fokuserar på kriser och krig i världen:  i Yemen, Nordkorea, Syrien, Mellanöstern. Brexit och EU. I Sverige debatteras  Alliansfrihet & NATO, Migrationströmmar där 165.000 flyktingar kom till Sverige 2015 och svenskt stöd ges till Palestina vars president gör tvivelaktiga uttalanden. Medan det pågår minskar över tid Sveriges exportmarknadsandel i världshandeln… och Kina köper upp företag för 2600 miljarder i Europa.  Och hur kritiserar man dem man gör sig beroende av för bristande mänskliga rättigheter och demokrati?”  

De utrikespolitiska frågorna behöver belysas tydligare under valåret 2018 då förhållandena i omvärlden påverkar Sverige i högsta grad. Vi inledde föreläsningsåret med besök av biträdande ambassadör Carl Skau, FNs säkerhetsråd, och vill avsluta serien med en högst intressant debatt med företrädare för riksdagspartierna.
 
Situationen i världen är ”on red alert” enligt FNs generalsekreteraren António Guterres. FN-chefen varnade i sitt nyårstal för utvecklingen i världen – risken för kärnvapenkrig, ökande nationalism och främlingsfientlighet och klimatkrisens effekter. – ”Förra året utropade jag 2017 till ett fredens år, men det gick snarast åt motsatt håll” konstaterade han i talet.
Om detta stämmer är det oerhört viktigt att belysa dessa frågor. Hur de politiska partierna ser på utvecklingen i världen och Sveriges roll? Hur ska man möta dessa utmaningar? Vilka egna intressen har Sverige som ett exportberoende land? 
 
Oförmågan att se och tala om hur verkligheten ser ut därför att det inte passade in i självbilden och den egna kartan har sitt pris. Högoddsaren Trump, Macron och Brexit fanns inte på kartan och media funderar fortfarande på hur man missade den. Har vår tilliten till politiken har stukats då ledarskapet fallerat?  Och är det med den mentala beredskapen  i Sverige?  Kriser tydligen kan även hända även här och inte bara i länder ”Långt-bort-istan” ?
Vi undrar hur kommer politiken att utformas de närmaste fyra åren och därefter.
I debatten deltar:

Karin Enström (M),  f d försvarsminister, EU-nämnden, Suppleant Utrikesutskottet.

Johan Hassel (S), Internationell sekreterare.

Markus Wiechel (Sd), ledamot Utrikesutskottet.

Yasmine Posio Nilsson (V), ledamot Utrikesutskottet.

Valter Mutt (Mp), ledamot Utrikesutskottet.

Joar Forsell (L), LUF-ordförande/riksdagskandidat.

Martin Ådahl (C), chefsekonom/ riksdagskandidat.

Marcus Jonsson (Kd), riksdagskandidat, f d chefredaktör för tidningen Poletik (utgick pga återbud).

Moderator: Widar Andersson, chefredaktör Folkbladet.

Tid:     Måndagen den 21 maj kl 18.00.
Plats:  Cupolen, Majgatan 4, Linköping, (mittemot Gamla Linköping).
Tag buss 3 eller 13.  P-platser finns mittemot entrén.

Varmt välkomna !

b1