månadsarkiv: februari 2024

Colombias möjligheter till fred och försoning.

Om hopp i en gång världens våldsammaste land.

Colombia har under mer än 50 år lidit och drabbats av det som kan beskrivas som ett inbördeskrig vilket skett med flera marxistiska gerillarörelser som med stor våldsamhet bekämpat regimen.

Med ett vacklande fredsavtal med Farcgerillan och en påbörjad process för fredsavtal med ELN-gerillan finns det fortfarande förhoppningar om att de konfliktytorna ska minska.

 – Går det att även att förhandla med de våldsamma kriminella grupper som nu är ett stort gissel i samhället?  Och hur arbetar Ankarstiftelsen i Colombia?

Colombia är ett land rikt på naturresurser och har ett klimat som är perfekt för exempelvis odling av kaffe, snittblommor och allehanda frukter som exporteras. Samt kokain. Utöver det ger oljeindustrin gott om inkomster och arbeten, såväl som smaragd- och guldutvinning.

Föredrag av Ankarstiftelsens grundare, Börje Erdtman,
– Volontär i Colombia sedan 30 år.

Samt Anders Hagström, företagare, politiker, och ordförande för Ankarstiftelsen.

En kväll med två engagerade eldsjälar
som sprider hopp för Colombia och gör skillnad.

Tid:       Onsdag 20 mars, kl. 18.30-20.00.
Plats:   Cupolen, Majg. 4, Linköping.                                                    Fritt inträde !!

 I samarbete med:

Västsahara – ockuperat, bestulet och bortglömt.

– Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara.

Västsahara är ett land vi inte ofta hör talas om vilket Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara, vill ändra på genom att föreläsa om det bortglömda landet. Landet som är rikt på naturtillgångar och delvis ockuperat av Marocko sedan 1975. Det är även ett territorium som ännu inte är avkoloniserat. Det bor ca 170 000 västsaharier i flyktingläger i Algeriet sedan snart 50 år. I den Marocko-ockuperade delen av Västsahara misshandlas och fängslas västsahariska människorättsaktivister av marockansk polis.

Sedan 1991 har försök gjorts att med FN’s hjälp genomföra en folkomröstning om självständighet. Vilken dock har förhindrats av Marocko.

EU-domstolen har i flera domar slagit fast att handelsavtal mellan EU och Marocko inte kan innefatta västsahariska varor: Västsahara tillhör inte Marocko, ändå fortsätter handeln. EU betalar idag stora summor till Marocko för att stoppa migranter över Gibraltar sund.


Lena Thunberg, redaktör för Tidskriften Västsahara och är pensionerad lärare i svenska, engelska och svenska som andraspråk. Hon besökte de västsahariska flyktinglägren i Algeriet för första gången 1985 och har sedan varit där ytterligare fem gånger. Lena Thunberg har också besökt den ockuperade delen av Västsahara. Sedan 10 år tillbaka håller hon föredrag om Västsahara i gymnasieskolor.

 

Tid:       15 februari, 18.30-20.00.
Plats:   Stadsbiblioteket i Linköping.

I samarbete med: