månadsarkiv: februari 2019

EU-valet den 26 maj – vilka är utmaningarna, vilka intressen står på spel?

Björn Kjellström arbetar på Europaparlamentets kontor i Sverige och ansvarar för den digitala delen av Europaparlamentets institutionella kampanj ”Den här gången röstar jag” inför EU-valet. Johan Wullt är presschef på EU-kommissionens representation i Sverige.

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet – en av EU:s två lagstiftande församlingar och världens enda internationella parlament. Där ska de 705 Europaparlamentarikerna från 27 medlemsländer, tillsammans medmedlemsländernas regeringar, stifta lagar som gäller för EU:s snart 450 miljoner invånare och världens största marknad.

EU-valet den 26 maj är kanske viktigare än någonsin – för det äger rum i ett helt annat sammanhang än tidigare val. Europa står inför många stora utmaningar, och inte någon gång i modern tid har våra representativa demokratier varit utsatta för så många påfrestningar och utmaningar som nu. Krafter både inom och utanför EU utmanar flera av de värderingar, principer och rättigheter som vi länge har tagit för givna.

Hur ser spelplanen ut inför EU-valet? Vilka är de politiska utmaningarna och de stora sakfrågorna? Och hur kan du som enskild EU-medborgare engagera dig och påverka det som händer?

 

Tid:          Tisdagen 12 mars 2019 kl. 18.30 – 20.00.

Plats:       Stadsbibliotekets hörsal, 1 tr, Linköping.

 

Syrienkonflikten – perspektiv från en utrikesreporter

Katja Magnusson, utrikesreporter på Sveriges Radio kommer till Linköping för att tala om Syrien och maktspelet mellan Iran och Saudiarabien i regionen.

Katja var utrikeskorrespondent för SR i Turkiet och Mellanöstern 2011-2016. Hon bevakade den arabiska våren, de efterföljande konflikterna och krigen men också skildrat vardagsliv och glädjeämnen i regionen.

Katja Magnusson som är född och uppvuxen i Linköping har läst arabiska och bott i Kairo, Damaskus och Istanbul. Hon har publicerat en stor mängd artiklar och dokumentärer om Mellanöstern och var den första journalist som fick Nils Horner-priset.

Tid:              Tisdagen den 12 februari 2019 kl. 18.30.
Plats:           Bibliotekets Hörsal, Linköpings Stadsbibliotek

Välkommen!