månadsarkiv: november 2024

Försoning i Argentina – vad kan vi i Sverige lära av det?

FN:s generalförsamling antog 2013 en resolution om rätten till sanning som riktar sig till länder där grova brott mot mänskliga rättigheter begåtts. I Sverige pågår en sanningskommission för samerna i syfte att utreda övergrepp, ta fram handlingsplaner och lämna förslag på åtgärder för upprättelse och försoning.  

Ayeray Medina Bustos är psykolog och har doktorerat i statsvetenskap och internationella relationer i England. Hennes forskning är inriktad på försoning efter svåra konflikter. Hennes familj var en av många som drabbades vid militärkuppen i Argentina 1976, liksom svensk-argentinskan Dagmar Hagelin. Ayeray kommer i sitt föredrag att diskutera möjligheten till försoning efter nationella trauman som detta. 

Ayerays forskning har relevans även i europeiska och svenska sammanhang. I Sverige har det dödliga våldet ökat under de senaste åren. När det värsta händer, att en människa skadar eller dödar en annan människa, behöver såväl brottsutövaren, brottsoffren som de anhöriga hjälp med försoning. 

Ayeray kommer prata på engelska och vi har en professionell tolk som översätter till svenska.

Tid:      Torsdag 5 december kl 18.30 – 20.00.
Plats:   Linköpings stadsbibliotek (i Bokhallen), Östgötagatan 5, Linköping.

Välkomna önskar Utrikespolitiska Föreningen!

I samarbete med:

 

Team Solros’ volontärverksamhet i Ukraina – berättelser inifrån.

Denna kväll gästas vi av en riktig eldsjäl, estlandsfödda Marju Maide.

Då Ryssland februari 2022 inledde invasionen av Ukraina mindes Marju sina morföräldrars berättelser om den ryska ockupationen av Estland och bestämde sig för att göra något för människorna i Ukraina. Hon engagerade sina vänner, och då ett tjugotal ukrainska flyktingar kom till Mjölby, Mantorp och Spångsholm hjälpte Marju och vännerna till med boende, uppehållstillstånd och annat praktiskt, samt vänskap och ett socialt nätverk.

Samtidigt drog Marju igång den ideella föreningen Team Solros, vars syfte är att stödja människor i och från Ukraina. Föreningen driver omfattande verksamhet med insamling av material som behövs i Ukraina, så som bilar, sjukvårdsmaterial, kläder och mat. Under 2024 har de gjort tre hjälpresor; en i februari, en i maj, och en i oktober.

Marju kommer berätta om Team Solros och om situationen i Ukraina så som hon upplevde den på sin senaste resa dit, i oktober. Hon kommer också berätta om ett pågående bokprojekt – Vittnesmål av befälhavaren Serhii  Kazimir, som satt 400 dagar i ryskt fångläger.  

Marju Maide utsågs till  Årets östgöte 2023 av P4 Östergötland.

Tid:        Torsdag 21 november, kl 18.30 – 20.00.
Plats:    Linköpings stadsbibliotek, Hörsalen.

I samarbete med: