De flesta vet att besluten som fattas i Bryssel påverkar medlemsstaterna i stor utsträckning men få är medvetna hur mycket av EU:s policyprocess som sker genom informella institutioner. Allt ifrån trilogmöten där de lagstiftande organen träffas för att förhandla om lagstiftningsförslag, till involveringen av olika typer av intressegrupper i olika stadier under processens gång.
EU har en ledande roll i realiseringen av den gröna omställningen och många förändringar har kommit till stånd genom EU:s ”gröna giv” men hur har dessa lagförändringar egentligen gått till? Vilka försöker påverka och vad innebär dessa förändringar för Sverige
Martin Björklund är doktorand i Statsvetenskap på Linköpings universitet och Ratio och forskar om policyprocessen i EU.
Fokuset i hans forskning är på policy processer i EU politiken särskilt hur förhandlingarna går till och vilka aktörer som är med och försöker påverka. Hans forskning rör EU:s energipolitik – ett område där ansvaret delas mellan EU och medlemstaterna, vilket gör beslutsprocessen särskilt komplex.
I sin föreläsning illustrerar han denna beslutsprocess med exempel från sin egen forskning och diskuterar kort vad lagförändringarna innebär för Sverige.