Vad står på spel i valet till Europaparlamentet? – Om prognoser och politiska vindar – och förändringarna i EU:s toppskikt?

uflinkoping.se

EU står för närvarande inför en rad ödesfrågor, inklusive kriget i Ukraina, en framtida utvidgning och en alltmer allvarlig klimatkris. Valet till Europaparlamentet 6-9 juni 2024 kommer att bli avgörande för unionens vägval.

Prognoser som gjorts visar att mycket tyder på att ytterkantspartierna stärks. Vilket kan förändra balansen i en rad frågor som tidigare ofta lösts genom mittenkoalitioner. Hur kommer balansen att se ut i institutionerna och vilka blir knäckfrågorna? Kommer EU-valrörelsen alls att handla om dem – eller om helt andra frågor?


I den här föreläsning belyser
Louise Bengtsson, forskare i statsvetenskap och ställföreträdande direktör vid Sieps – Svenska institutet för europapolitiska studier,  vad valet och förändringarna i EU:S toppskick betyder för EU:s aktörskap och inriktning. Louise Bengtsson är disputerad i internationella relationer vid Stockholms universitet och har tidigare arbetat som tjänsteman på EU-kommissionen och Utrikesdepartementet.

 

Tid:      Torsdag den 25 april kl 18.30-20.00.
Plats:   Stadsmissionens café, Ågatan 3 – (bakom Åhléns, f.d. Metodistkyrkan).

OBSERVERA!
Utrikespolitiska föreningens årsmöte äger rum direkt innan föreläsningen kl 17.30.
Om du vill delta på det måste du anmäla dig till
event@uflinkoping.se eller till Åsa de Val 0730-67 60 79. Föreningen bjuder på kaffe/te och en briesmörgås.

I samarbete med: