Vart går Uganda – från Idi Amin till Museveni och sen?

Föreläsare är Per Lindgärde som har arbetat på UD sedan 1990. Han är för närvarande Sveriges ambassadör till Uganda, Tchad och Centralafrikanska Republiken. Per har tidigare bl.a. varit ambassadör till Nigeria och Ghana, FN:s generalsekreterares biträdande sändebud för Somalia och ambassadör och senior rådgivare för Afrikas horn på UD:s Afrikaenhet.

”Afrikas pärla”, som Winston Churchill beskrev landet i sin bok ”My African Journey” står idag inför stora utmaningar. Uganda har en av de yngsta och snabbast växande befolkningarna i världen. Ungefär 75 % är yngre än 30 år. Samtliga födda efter president Musevenis maktövertagande 1986.

Generationsklyftan och ungdomars bristande inflytande är förmodligen den största utmaningen. Det nyligen avslutade presidentvalet stod mellan den 76-årige presidenten och den 40-årige musikern och parlamentsledamoten Bobi Wine.

Den politiska spelplanen var ojämn med återkommande arresteringar av oppositionella, övervåld från polisen och inskränkningar av mänskliga fri- och rättigheter. Frustrationen och kraven på förändring bland många av de unga kvarstår.     

Datum:    Onsdag 17 mars 2021

Tid:           kl. 18.30 – 20.15

Plats: Webbinar – Anmälan till webbinaret sker till: event@uflinkoping.se

Fri entré   

Vid begränsat antal platser gäller principen ”först till kvarn”.

Önskar Du stödja oss och bli medlem kostar det 100 kr/år och du får då våra utskick om kommande föredrag. Vill du bli medlem – mejla till:   event@uflinkoping.se

 VÄLKOMMEN!